KBC News 2

Kristina Ahlmark, Service Manager på KBC

KBC NEWS #2 2019


Det är nu det händer


Det formligen exploderar!

Har ni märkt att det händer nu? Och det händer snabbt. Mycket snabbt! Det hänger förstås ihop med digitaliseringen och det faktum att affärer och affärsrelationer sker, inte bara på traditionellt sätt utan även, på nya sätt.


Vad är det som händer då?

Vi kommer till det. Men det sker bl.a. tack vare att allt fler företag och arbetsuppgifter blir platsoberoende, stödsystem levereras via molnet och internet är något man i princip alltid har access till.


”…allt fler företag och arbetsuppgifter blir platsoberoende…”


Det i sin tur ger nya möjligheter att knyta kompetens till sig även om kompetensen är stationerad på annan ort. Antingen för en långvarig affärsrelation eller för att giga i vissa projekt.


Det kallas coworking

Och nu. Sedan ett par år tillbaka händer det revolutionerande saker även inom kontor och arbetsplatser. Här i Karlstad i en takt som är ökande medan det i t.ex. Stockholmsregionen snarare handlar om en explosionsartad utvecklingstakt.


Koncepten kan variera något men samlingsnamnet är detsamma. Det kallas co-working.


Explosionsartad utveckling

Redan i mitten av 2018 konstaterade Fastighetsvärlden i en artikel att de 19 största aktörerna inom coworking på 7 år mer än femfaldigat sin yta i Stockholms-området till över 180.000 kvm. Det kan jämföras med att hela(!) Karolinen i Karlstad har en yta på ca. 60.000 kvm, en korridorlängd på 1,6 mil och omfattar ca. 1.500 rum.


”…hela(!) Karolinen i Karlstad har en yta på ca. 60.000 kvm…”


Betänk också att coworking, som i hög grad handlar om delningsekonomi och hållbarhet, ofta ger så effektiva ytor att man kommer ned på 4-5 kvm/person, så förstår man hur många affärsmänniskor i Stockholm som idag nyttjar coworking av olika skäl. Stockholm är stort men det handlar alltså om fler än 35.000 personer som idag drar nytta av coworking.


Varför coworking?

Olika affärsmänniskor har förstås olika nytta av coworking. Men de flesta ser följande fördelar:


 • Snabbt och enkelt att knyta nya affärskontakter på arbetsplatsen
 • Sparar mycket tid och pengar
 • Fördelaktiga, centrala lägen
 • Enkelt och billigt att skala upp/ner beroende på antal anställda
 • Tillgång till så mycket mer än på ett eget kontor
 • Stimulerar modernt, digitalt upplägg av arbetsprocesser
 • Stimulerar de anställda att knyta kontakter och bygga företagets varumärke


Hur ser ert företag på coworking? På möjligheterna att kunna få impulser och intryck även från andra branscher och företag? Direkt i vardagen. Prova gärna utan att binda er, genom att använda våra Dagkort på Karlstad Business Center.


Varma hälsningar

Kristina

Annonsplats

Kontakta KBC för annonsering här

"...jag blir nästan sugen på att säga upp mig bara för att få vara här på KBC..."

Vinnarna utsedda


Fredag 25 januari delade så åter AB Värmland ut sina priser till happy winners.


Två friska aktiebolag, två platser på Innovation Park samt två årskort på Karlstad Business Center skulle delas ut i år när AB Värmland hade sin prisutdelning.


Som vanligt var det ett antal kvalificerade affärsidéer som anmält sina bidrag till AB Värmland. Och juryn har, även i år, haft åtskilliga diskussioner för att kora rätt vinnare.


Första pristagarna

Och förstapristagare med vinst både av aktiebolag och årskort på Karlstad Business Center blev Gynkjolen som Giselle Esse Hyvönen och Helena Levin står bakom. Ett stort GRATTIS från oss på KBC!


Vinnare blev även Richard Kalenius som vann ett helt år (2019) på Karlstad Business Center med möjlighet att arbeta och knyta mängder av affärskontakter. Stort GRATTIS även till Richard!


Även företaget Stöpafors Kvarn vann ett aktiebolag.


Nya KBC Members

Vi hälsar våra nya KBC Members varmt välkomna till en varm och affärsinriktad gemenskap på KBC!

Lätt att få parkering

Med tanke på hur svårt det under lång tid varit att få parkering i Inre Hamn, vill vi påminna om hur enkelt det är nu för tiden. Sedan parkeringshuset Bryggudden Parkering öppnade.


Bryggudden Parkering har öppet dygnet runt och är öppet för alla. Man använder dessutom Autopay - en automatisk lösning som gör parkeringen enkel och smidig.


Genom monterade kameror vid in- och utfart läses bilens registreringsnummer av. Systemet håller sedan automatiskt reda på hur länge du stått parkerad. Det gör att du slipper tänka på p-skiva, biljetter, passa tider eller riskera böter.


När man hämtar bilen avslutar man parkeringen genom att antingen betala i betalautomat eller så blir man/bilens registrerade ägare fakturerad och betalar i efterhand.


Det går även att abonnera på parkeringsplatser. Här finns då även möjlighet till p-plats med laddstation.

TYCK TILL: Värmlands kommuner

Borde en del kommuner i Värmland slås ihop och effektiviseras?


Klicka: JA


Klicka: NEJ


Vi frågade våra läsare

Vi fick den KLART högsta responsen hittills på vår fråga om KSDarprt.

Utfallet visar mycket tydligt att majoriteten svarande tycker flygplatsen är viktig för Värmlands näringsliv.

Annonsplats

Kontakta KBC för annonsering här

Allt mer av Sveriges yta blir till co-working

Konceptet co-working innebär delade arbetsytor dit (oftast) frilansare, mindre företag och digitala nomader kan söka sig för att “husa” sitt kontor för en tid. Ytorna som sådana är i många fall aktivitetsbaserade och erbjuder en rad olika alternativ som soffor, ståbord, telefonbås, skrivbord osv.


Som platstagare tillika medlem får man tillgång till en arbetsplats (antingen rörlig eller fixerad) och grundtjänster som wifi, städning, kaffe och receptionsmottagning. På många platser finns det även mertjänster som tillgång till skrivare, nätverksevent, mötesrum, 3D-printers etc. Så, istället för att “tillhöra” och gå till samma kontor kan personen välja vilken arbetsmiljö som passar bäst för tillfället och byta efter behov. Detsamma gäller vilka kollegor (även andras) den väljer att ha runt sig.


Medlemskapet är i många fall också utformat för att dessa individer eller mindre grupper ska kunna växa organiskt inom co-working-ytan. På t.ex. GOTO 10 i Stockholm erbjuds kostnadsfria allmänna ytor som du kan få tillgång till för att komma igång och nätverka med likasinnade. När du sedan har kommit igång och/eller kanske fått igång din business och kanske vill ha lite mer “kontorskänsla” kan du på sätt och vis “uppgradera” dig inom lokalen till ett betalt medlemskap och tillgång till större kontorsytor med både fasta och aktivitetsbaserade platser.

Varför har det blivit en trend? För att bättre förstå varför co-working har blivit en stigande trend tog vi hjälp av Martin Ericson, delaktig i vårt community och personen bakom Box Space i Malmö. Han förklarar det som följande:


– Jag tror att co-working-trenden i Sverige i huvudsak kommer ur tre rörelser.


– För det första är den starkt förknippad med startup-världen som ju har varit ett viktigt inslag i det svenska näringslivet de senaste åren. Det är ett flexibelt sätt för nystartade företag att hitta kontor som de kan växa i och är samtidigt en plats att synas på.


– För det andra så tror jag också att antalet co-working-ställen har ökat för att fler människor väljer att starta eget, jobba som frilansare eller distansanställda. Tack vare teknikutvecklingen så kan fler jobba platsoberoende och tex sitta hemma eller på ett co-working-ställe.


Det skapar också ett naturligt sammanhang och community-känsla vilken så klart är skön att luta sig på om man är ny på en plats och kanske känner sig lite ensam.


– Den tredje rörelsen som jag tror bidragit till utvecklingen är att fler etablerade företag lämnar sina mer traditionella kontor och söker sig till co-working-ställen. Det kan till exempel vara för att erbjuda sina anställda en mer inspirerande arbetsmiljö eller för att fräscha upp sitt varumärke genom att placera sig i en ny kontext.


Ser vi till Fastighetsvärldens sammanställning så har de 19 största aktörerna inom coworking/kontorshotell femfaldigat sin yta de senaste 7 åren. Idag utgör denna yta totalt 181 000 kvadratmeter! Någonstans är vi på väg men vart?


Om du får sia lite om utvecklingen av co-working i Sverige. Vad tror du händer de kommande åren?


– Även om den växer så är co-working hittills en relativt smal företeelse som involverar en liten grupp människor. Det är mest startups, egenföretagare, distansanställda och en särskild typ av företag som väljer co-working. Jag tror, och mycket pekar på, att detta bara är början på något mycket större. Till en början kommer fler mindre och medelstora företag att flytta till co-working-ställen och efter det tror jag att även de stora arbetsgivarna kommer följa med.


– Jag tror också det kommer att dyka upp fler co-working-ställen på mindre orter och utanför de stora städerna. Hittills ligger de ofta placerade på attraktiva adresser i centrum men jag tror att fler människor kommer att vilja jobba nära där de bor istället för att behöva pendla.


Vad är en service/tjänst som du tror kommer att bli alltmer efterfrågad (som vanligen inte ingår i ett co-working-medlemskap idag)?


– Många co-working-ställen vill lyfta fram tillgång till pingis-bord, gratis öl och bollhav för att särskilja sig från mängden men det jag tror kommer ha störst betydelse i framtiden är praktiska tjänster som förenklar människors vardag. Det kan tex vara barnpassning / tillgång till förskola.


Övrigt… har du någon snaskig statistik eller insikt av att vara i branschen som du skulle vilja dela med mig och med våra läsare?


– Jag har inga statistiskt säkerställda data på det men min erfarenhet säger att vad som har störst betydelse för människor när de väljer arbetsplats är människorna som redan finns där. Man kan göra jättemycket marknadsföring, ha jättehäftig inredning och den modernaste tekniken men det viktigaste är community. Det låter kanske klyschigt men människor attraherar människor, helt enkelt.


[Källa: Christoffer Persson, Svenska Nomader]

KARLSTAD BUSINESS CENTER - Där människor möter människor. Nätverkar. Skapar affärer.


 • Affärsnätverk: > 90-talet KBC Members - och långt fler besökare - rör sig i affärsnätverket
 • Representativt: > 100 arbetsplatser och 10 bokningsbara rum, kök, lounge, walk'n'work, JetSeat, eventytor etc. i representativa lokaler
 • Centralt: < 500 m till Stora Torget. 10 m från vattnet. 300 m från tåg/taxi. 50 m till restauranger, gym 50 m (alla KBC Members tränar utan extra kostnad), kvarterskrogen GoodGuysTap.
 • Business: Fokus på marknad/sälj, ekonomi, personal, ledning & LEAN Admin. Och på faktiska affärer.
 • Variation: Konferenser, teknik, high speed internet, lounge, servicefunktioner, poolbil, träning etc.
 • Mötesplats: workshops, utbildningar, inspiration & nätverkande. KBC Pro för tillgång till stabsfunktioner. Affärsnätverken N1.
 • Tillväxtkorridoren: Som KBC Member har du f n arbetsplatser i Karlstad, Örebro och Stockholm
 • KBC är ett oberoende entreprenörskap. För affärsmänniskor. Av affärsmänniskor.

Kontakta oss gärna för annonsering i KBC News


Vi är jätteglada att fler än 24.100 beslutsfattare

(varav ca. 14.800 inom Värmland) nu abonnerar på KBC News.

Gilla oss på Facebook - Följ oss på LinkedIn - Se oss på Instagram

Karlstad Business Center AB

Magasin 2 (Inre Hamn)

Tynäsgatan 10

652 16 Karlstad

 

+46 (0)70 35 95 400

Postadress:

Box 2050

650 02 Karlstad

Fakturaadress:

Kund-id FRX4523

FE 301

105 69 Stockholm